Gambar kembar Nur Qistina Awliyah dan Nur Qistina Auni Mohd Azinor, yang sebak teringat kata-kata arwah ibu.

Kembar Sebak Teringat Kata-kata Arwah Ibu, “Pagi Tadi Baru Jumpa Dia”

Pasangan kembar, Nur Qistina Awliyah Mohd Azinor dan Nur Qistina Auni Mohd Azinor, tidak dapat menahan sebak apabila diberitahu tentang kematian ibu mereka, Bintara Muda TNL Noor Rahiza Anuar, dalam kemalangan helikopter di Lumut, Perak.

Menurut Nur Qistina Awliyah, 16 tahun, dia menerima berita tersebut ketika berada di sekolah. Seorang rakan memanggilnya keluar dari kelas dan memberitahu supaya kuat sebelum membawanya ke bilik guru.

“Di sana, saya lihat adik kembar saya menangis sambil seorang guru memegang tangannya. Saya tidak percaya ibu sudah tiada. Pagi tadi baru jumpa dia,” kata Qistina Awliyah.

Mereka mempunyai seorang lagi adik lelaki berumur 15 tahun. Kembar itu merupakan pelajar SMK Pengkalan TLDM dan telah menetap di kuarters di Lumut sejak 2017, dan berasal dari Yan, Kedah.

Kembar Sebak Teringat Kata-kata Arwah Ibu,
Gambar keluarga yang diambil semasa Hari Raya

Qistina Awliyah berkongsi, “Semasa Hari Raya, ibu saya paling teruja mengambil gambar kerana dia berkata peluang seperti itu mungkin tidak akan datang lagi. Dia suka membeli produk kecantikan, dan kami akan menyimpan pakaian Hari Raya sebagai kenang-kenangan.”

Sejak beberapa hari lalu, mereka jarang berjumpa ibu kerana ibu sibuk dengan latihan Hari Tentera Laut. “Dia biasanya keluar pada waktu pagi dan pulang ke rumah pada lewat malam,” katanya.

Sementara itu, kenyataan yang dikeluarkan Hospital Raja Permaisuri Bainun menyebut bedah siasat 10 yang maut dalam kemalangan itu akan selesai pada tengah hari Rabu.

Dua helikopter iaitu jenis HOM (M503-3) dan Fennec (M502-6) bertembung di Pangkalan TLDM Lumut.

Kejadian itu menyebabkan sebuah helikopter terhempas di kolam renang Kompleks Sukan TLDM Lumut, dan sebuah lagi pesawat jenis HOM terhempas di tangga Stadium TLDM Lumut.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top