Kanak-Kanak 6 Tahun Melarikan Diri dari Deraan Bapa Kandung dan Ibu Tiri

BAHAU, Negeri Sembilan – Seorang kanak-kanak lelaki berusia 6 tahun dikenali sebagai “Waldan” telah berjaya melarikan diri dari rumah akibat tidak tahan dengan deraan yang dilakukan ibu tiri bersama bapa kandungnya. Kejadian tragis itu terungkap melalui sebuah klip video yang tular di media sosial.

Dalam klip video tersebut, Waldan menceritakan pengalaman mengerikan yang dialami ketika di rumahnya. Kanak-kanak terbabit mempunyai kesan-kesan parut di tangan dan bahagian mukanya, akibat kecederaan dari deraan berterusan.

Menurut Waldan, ibunya yang dikenali sebagai “Mama” telah menumbuk matanya, dan kekejaman ini berlaku ketika bapanya sedang bekerja di Melaka. Beliau juga hanya diberi nasi berlaukkan garam, cili, dan serbuk lada hitam. Malah, akibat dari kecederaan yang teruk, beliau tidak dapat hadir ke sekolah untuk tempoh yang lama.

Kanak-Kanak 6 Tahun Melarikan Diri dari Deraan Bapa Kandung dan Ibu Tiri

“Lepas tu ayah balik, bergaduh. Sampai ayah campak Waldan…” – Waldan

Waldan mengungkapkan bahawa beliau berjaya melarikan diri melalui pintu dapur, meninggalkan ibu tiri dan adik-adiknya di rumah. Kejadian ini menggemparkan masyarakat setempat dan mendorong tindakan segera dari pihak berkuasa.

Kanak-Kanak 6 Tahun Melarikan Diri dari Deraan Bapa Kandung dan Ibu Tiri

Ketua Polis Daerah Jempol, Superintendan Hoo Chang Hook, mengesahkan bahawa pasangan suami isteri yang terlibat dalam deraan terhadap Waldan telah ditahan. Siasatan awal mendapati mangsa didera sejak Mac lalu sehingga kini.

Tiga adik beradik Waldan yang lain tidak didera dan Waldan kini sedang menerima rawatan lanjut di Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN) Kuala Pilah. Bapa kandung berusia 27 tahun, yang bekerja di kilang kayu, dan ibu tiri berusia 31 tahun telah direman untuk siasatan di bawah Seksyen 31 (1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Lihat klip video di bawah:

@ezzyyll99KES DERA KANAK KANAK BERUSIA 6 IAITU ADIK WADAN- sedih dengar cerita adik wadan kena d*ra oleh mak bapak , sampai nya hatimu wahai manusia buat kanak kanak macam ni #kesderakanak2 #kesderaadikwadan #adikwadan #kesdera #ezzyyl99 #terkini2023 #viraltrending99 #malaysia #viral #fypシ

♬ Sad and lonely – MoppySound

Kejadian ini menunjukkan kepentingan untuk lebih berwaspada dan memastikan keselamatan kanak-kanak di Malaysia. Masyarakat diajak untuk lebih peka terhadap isu ini dan melaporkan sebarang tindakan kejam terhadap kanak-kanak kepada pihak berkuasa. Keselamatan dan kesejahteraan kanak-kanak adalah tanggungjawab bersama kita semua.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*